ΤΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΜΕ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ


Η τοποθέτηση των ακίνητων ορθοδοντικών αγκυλίων-σιδεράκια συνοδεύεται από μια σειρά οδηγιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αποφυγή ανεπιθύμητων συμβαμάτων. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Για την αποφυγή αποκόλλησης και κατά συνέπεια καθυστέρησης της ορθοδοντικής θεραπείας θα πρέπει ο ασθενής να 
  1. τρώει με μαχαίρι και πιρούνι τεμαχίζοντας πρώτα την τροφή.
  2.  Θα πρέπει να αποφεύγει να τραβάει με ένταση την τροφή προκειμένου να την κόψει.
  3.  Οι πολύ σκληρές τροφές όπως παξιμάδια, κουλούρι ,παστέλι ,μπισκότα ,η ψώμι σκληρό ,σουβλακί πολλές φορές ευθύνονται για το ξεκόλλημα αγκυλίων.
  • Τροφές κολλώδεις όπως καραμέλες, τσίχλες, πατατάκια θα πρέπει να αποφεύγονται.
Όσον αφορά την στοματική υγιεινή, μετά από κάθε γεύμα είναι απαραίτητο το βούρτσισμα των δοντιών. Τα ορθοδοντικά αγκύλια-σιδεράκια έχουν αγκιστροειδή μορφή με αποτέλεσμα η τροφή να εγκλωβίζεται εύκολα σε αυτά και να απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό για τον καθαρισμό τους. Ο ορθοδοντικός είναι υπεύθυνος για την εκμάθηση της σωστής στοματικής υγιεινής του ασθενούς. Στα μέσα της στοματικής υγιεινής συγκαταλέγονται ειδικές ορθοδοντικές οδοντόβουρτσες, αντισηπτικά στοματοπλύματα, μεσοδόντια βουρτσάκια, οδοντικό νήμα κ.α.

Στην περίπτωση χρήσης κινητών μηχανισμών (μασελάκια, εξωστοματικά κ.α.), οι οποίοι αφαιρούνται και επανατοποθετούνται με τη θέληση των ασθενών, θα πρέπει να δίδεται προσοχή στα εξής: 

  • Κατά την αφαίρεσή τους να τοποθετούνται σε ασφαλές κουτί ή μέρος για αποφυγή της απώλειάς τους ή της καταστροφής τους 
  •  Στο φαγητό και στο έντονο παιχνίδι θα πρέπει να αφαιρούνται για αποφυγή καταστροφής τους, κατάποσής τους και τραυματισμού των μαλακών μορίων (χείλη, μάγουλα, πρόσωπο) 
  • Μία φορά τουλάχιστον την ημέρα να πλένονται με υγρό σαπούνι και νερό (η οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί υποβοηθητικά).