Η κακοσμία του στόματος

Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στα προϊόντα βακτηριδιακής διάσπασης πρωτεϊνών, σε πτητικές θειούχες ενώσεις, όπως η μεθυλομερκαπτάνη, το υδρόθειο (όταν πρόκειται για ενδοστοματικά αίτια), και το διμεθυλοσουλφίδιο (όταν πρόκειται για εξωστοματικά αίτια).  

Μόνο το 10% των περιπτώσεων κακοσμίας ξεκινάει από το στομάχι μια και ο οισοφάγος είναι ένας κλειστός σωλήνας ο οποίος κρατάει τα αέρια που παράγονται στο στομάχι χωρίς να τους επιτρέπει να φθάνουν στο στόμα. 
  •  Αυστηρή δίαιτα .Τα άτομα που κάνουν μια πολύ αυστηρή δίαιτα, για μεταβολικούς λόγους είναι δυνατόν να αναπτύξουν κετονο-οξέωση λόγω καταβολισμού χημικών ουσιών στο οργανισμό, που συνοδεύεται με μια δυσάρεστη μυρωδιά από το στόμα που θυμίζει κάπως φρούτα.Η υπερβολική λήψη πρωτεϊνών και ή έλλειψη υδατανθράκων αναγκάζουν τον οργανισμό να κάψει από το συσσωρευμένο λίπος που έχει για ενέργεια, αντί να κάψει υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, όμως, σε μία πάθηση που ονομάζεται κέτωση. Καθώς καίγεται το λίπος, οι κετόνες συσσωρεύονται στον οργανισμό και ορισμένες απελευθερώνονται με την αναπνοή και προς ενημέρωσή σας οι κετόνες δεν φημίζονται για την ευχάριστη μυρωδιά τους.

  • Ασθένεια. Κάποιες φορές η δυσοσμία του στόματος μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας. Η πιο συνήθης αιτία δυσοσμίας του στόματος είναι ο διαβήτης ή η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει και κέτωση, ενώ η δυσοσμία του στόματος κάποιες φορές αποτελεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στην διάγνωση. Η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση είναι η επιστροφή των οξέων του στομάχου στον οισοφάγο. Λιγότερο συνήθεις αλλά πιθανές είναι και οι παθήσεις στο συκώτι και τα νεφρά – όπου οι τοξίνες τους αποβάλλονται μέσω των πνευμόνων και δημιουργούν δυσάρεστη αναπνοή.

Το 80-90% των περιπτώσεων κακοσμίας του στόματος προέρχεται από ενδοστοματικά αίτια όπως:

1. Ουλίτιδα 

2.Περιοδοντίτιδα . Επιπρόσθετα τα βακτηρίδια μπορούν να επεκταθούν και να δημιουργήσουν εστίες μεταξύ των δοντιών και των ούλων και έτσι να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα. Το γεγονός αυτό επιδεινώνει το πρόβλημα και κάνει την οσμή της αναπνοής χειρότερη.
3.Βαθιά τερηδόνα 

4.Περιστεφανίτιδα
5.Νεκρωτικούς πολφούς 

6. Ξηροστομία
Το σάλιο βοηθά στην ύγρανση και στην καθαριότητα του στόματος. Όταν το στόμα είναι ξηρό, μαζεύονται νεκρά κύτταρα στη γλώσσα, στα ούλη, στις παρειές και λόγω της αποσύνθεσής τους δημιουργούνται άσχημες μυρωδιές. Κατά τον ύπνο είναι φυσιολογικό να ξηραίνεται το στόμα. Είναι για το λόγο αυτό που το πρωί έχουμε άσχημη αναπνοή. Τα άτομα που κοιμούνται με ανοικτό στόμα έχουν μεγαλύτερη ξηρότητα του στόματος. Ορισμένα φάρμακα και το κάπνισμα προκαλούν ξηρότητα του στόματος όπως επίσης και ασθένειες των σιελογόνων αδένων.
7. Σφηνωμένα κατάλοιπα τροφών 
8. Ακάθαρτες προσθετικές εργασίες (όπως οδοντοστοιχίες)
9. Εντοπισμένη οστεΐτιδα (ξηρό φατνίο)
10.Εξελκώσεις του στοματικού βλεννογόνου 

11. Επουλωμένα τραύματα (μετά την εξαγωγή)
12.Λοιμώξεις του στόματος
13. Κάπνισμα
14. Παθήσεις της μύτης, του στόματος και λάρυγγα
. Ασθένειες των ιγμόρειων όπως οι ιγμορίτιδες δημιουργούν πύο ο οποίος μπορεί να πηγαίνει προς τα πίσω προς τον φάρυγγα με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσοσμία του στόματος.
Οι στρεπτοκοκκικές φαρυγγίτιδες, οι αμυγδαλίτιδες και η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλούν άσχημη αναπνοή μέχρι που να θεραπευθεί η μόλυνση. 

Η βρογχίτιδα και άλλες λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος δημιουργούν φλέγματα και πτύελα που μπορεί να είναι πυώδη τα οποία είναι πηγή κακής μυρωδιάς από το στόμα. 



Στην ουσία οι περισσότερες περιπτώσεις δυσοσμίας του στόματος μπορούν να αντιμετωπισθούν με μια καλή υγιεινή και καθαριότητα του στόματος.

Ο οδοντίατρος μπορεί να εξαλείψει πηγές που δημιουργούν εστίες μικροβίων που παράγουν άσχημες μυρωδιές.

Τρόπους για την καταπολέμηση της κακής αναπνοής

  • Βουρτσίστε τα δόντια σας και ξεπλύνετε το στόμα σας καλά μετά από κάθε γεύμα για να αφαιρέσετε σωματιδίων τροφίμων από το στόμα.Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, βουρτσίστε και τη γλώσσα σας. Η γλώσσα είναι επικαλυμμένα με χιλιάδες μικροσκοπικές τρίχες που μπορεί να παγιδεύσει τα βακτήρια.
  • Έχετε τακτικά check-ups με τον οδοντίατρό σας για να αποκλείσει ασθένεια των ούλων και να διορθώσετε τυχόν ελαττωματικών αποκαταστάσεις, προεξέχοντα σφραγίσματα ή διαρροή κορώνες, τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν τα τρόφιμα στο στόμα.
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη πιπιλίζουν σε παστίλιες για να αυξηθεί η ροή του σάλιου.
  • Πιείτε άφθονο νερό ,εάν το στόμα σας είναι ξηρό,αλλά όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ.
  • Αποφύγετε τσίχλες και στοματικά διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ. Αντί να βοηθήσουν, μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Το μόνο που κανούν καλύπτουν προσωρινά τη μυρωδιά και έχουν την τάση να στεγνώσει το στόμα, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτηρίδια.
  • Σνακ σε λαχανικά όπως το σέλινο ή πρώτες καρότα μπορεί να κρατήσει το σχηματισμό της πλάκας. Αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή, όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Η χλωροφύλλη είναι ένα φυσικό αποσμητικό ανάσα και βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως ο μαϊντανός. Λίγες σταγόνες μέντας ή  τσαγιού  μπορεί να εφαρμοστεί προς τη οδοντόβουρτσα για να βοηθήσει φρεσκάρετε την αναπνοή. Εκτός από την δροσιστική φύση, αντιβακτηριακές τους ιδιότητες θα σκοτώσουν τα βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα.
  • Οινοπνεύματος και καφεΐνης ,αποφύγετε την κατανάλωση τους η οποία μπορεί να στεγνώσει το στόμα.
  • ΣΤΟΡ στο  κάπνισμα. Πίσσα και νικοτίνη μπορεί να συσσωρευτεί στην επιφάνεια των δοντιών, η γλώσσα και τα μάγουλα , αναστέλλουν τη ροή του σάλιου.
  • Προσθέστε σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες όπως είναι τα μήλα ή μπανάνες.