Ουλίτιδα και εγκυμοσύνη


Ουλίτιδα εμφανίζεται, σε γυναίκες που εγκυμονούν οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές, αύξηση κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης που επιτελούνται στον οργανισμό την συγκεκριμένη περίοδο. Συνήθως, εμφανίζεται στον δεύτερο μήνα της κυήσεως και μπορεί να υπάρχει καθ ‘ όλη την εγκυμοσύνη, με εξάρσεις και υφέσεις. Γι’αυτό το λόγο, καλό θα είναι, να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για προληπτικό έλεγχο πριν από τη πιθανή εγκυμοσύνη.

Μερικές φορές, η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι τόσο έντονη, ώστε να καλύπτει και τις μύλες τον δοντιών. Είναι από τις ουλίτιδες που απέρχονται σαράντα περίπου μέρες μετά τον τοκετό ή, μερικές φορές, συνεχίζονται και κατά την περίοδο της γαλουχίας σε ηπιότερη μορφή. 
Οι κυοφορούσες γυναίκες επισκέπτονται τον οδοντίατρο, βλέπουντας τα ούλα τους να πρήζονται, να ματώνουν όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους και έχουν έντονη κακοσμία.
Μετά τους τρείς πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, εμφανίζονται μικρά κόκκινα ογκίδια πάνω στα ούλα , που ονομάζονται επουλίδες της εγκυμωσύνης και τα οποία εξαφανίζονται μετά το πέρας της κυήσεως.

Ο οδοντίατρος  δίνει τις κατάλληλες οδηγίες και θεραπεύει την ουλίτιδα συντηρητικά:

1) Πολύ καλή υγιεινή του στόματος με συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων.

2) Χρήση ήπιων αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων ή του πατροπαράδοτου χλιαρού χαμομηλιού.

Αν υπάρχει τρυγία (πέτρα) στο στόμα τότε ο οδοντίατρος, αφού ενημερώσει τον γυναικολόγο σας, με πολύ προσοχή θα την αφαιρέσει και θα περιποιηθεί τα ούλα σας με ειδικά τοπικά αντισηπτικά.

Καλό είναι πριν από κάθε επίσκεψη στον οδοντίατρο σας ή σε οποιοδήποτε ιατρό, να ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας, καθώς γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση σας και τη κατάσταση του εμβρύου σας και μπορεί να δώσει επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές στον οδοντίατρο σας.

Η υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι σύμμαχος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς βοηθάει στην υγεία των δοντιών σας. Φυσικά το κάπνισμα και το αλκοόλ θα πρέπει να το αποφεύγετε.

Αν κάνετε συχνά εμετούς, ξεπλένετε το στόμα σας με χλιαρό νερό ή ήπιο στοματικό διάλυμα. Το βούρτσισμα απευθείας μετά τον εμετό θα πρέπει να το αποφεύγετε καθώς τα οξέα του στομαχιού προκαλούν την άμεση, αλλά προσωρινή μαλάκυνση της επιφάνειας των δοντιών. Δώστε λίγο χρόνο στον οργανισμό σας να εξουδετερώσει μερικά από αυτά.