Εγκυμοσύνη -Τι πρέπει να κάνω για τα δόντια μου ,αν μάθω ότι είμαι έγκυος;

  • Ο μύθος που αναφέρει ότι το μωρό κλέβει ασβέστιο από τη μητέρα και γι’ αυτό χαλάνε τα δόντια της, δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Στις εγκύους υπάρχει μία τάση να τρώνε διάφορες λιχουδιές στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων, οι τροφές αυτές συνήθως περιέχουν ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία που ‘χαλάει’ τα δόντια και όχι στο ασβέστιο που ‘έκλεψε’ το μωρό.
    Οδοντιατρικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά την εγκυμοσύνη παρατηρείται αυξημένη έκκριση πολλών διαφορετικών ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν πόνο, οίδημα ,πρήξιμο ακόμα και αιμορραγία των ούλων της εγκύου. Είναι ένα πρόβλημα που προκύπτει στην εγκυμοσύνη και παύει μετά την ολοκλήρωσή της. Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος σε συνδυασμό με τον περιοδικό οδοντιατρικό έλεγχο είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην διατήρηση της στοματικής υγείας κατά την κύηση. 
    Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατάσταση των ούλων και των περιοδοντικών ιστών μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του εμβρύου  .
Πάρα πολλές γυναίκες εμφανίζουν τη λεγόμενη ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση αυτή  περιλαμβάνει πρήξιμο των ούλων, έντονη ερυθρότητα των ιστών καθώς και αιμορραγίες. Εάν η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης δεν ελεγχθεί, μπορεί να μεταπέσει σε χρόνια περιοδοντίτιδα και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη στήριξη των δοντιών. Να μην ξεχνάμε ακόμα ότι τα περιοδοντολογικά προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν με την κατάσταση της εγκυμοσύνης μπορούν να οδηγήσουν σε οξείες καταστάσεις αποστήματα  και να απαιτούνται λήψεις αντιβιοτικών φαρμάκων, που δεν είναι και ότι καλύτερο .

Τι πρέπει να κάνω αν μάθω ότι είμαι έγκυος;
-Εφαρμόστε σωστή στοματική υγιεινή καθημερινά. Η έρευνα δείχνει ότι η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ καλά με την εφαρμογή αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής
-Σταματήστε το κάπνισμα
-Σταματήστε τη λήψη αλκοολούχων ποτών
-Συζητείστε με το γυναικολόγο σας για τη δίαιτά σας και για τη λήψη φαρμάκων που μπορεί να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
-Να θυμάστε ότι ο οδοντίατρος μπορεί να Βοηθήσει και να σας κατευθύνει σωστά σε όλη την διάκια της εγκυμοσύνης .Εφόσον διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη φρόνιμο είναι η  έγγυος να απευθυνθεί σε οδοντίατρο για ένα προληπτικό Έλενχο . Εάν δεν γίνει αυτή η επίσκεψη τότε γίνονται τα πράγματα  δύσκολα από την άποψη ότι σε περιπτώσει όπως κάποια πιθανή εξαγωγή και ένα απόστημα η αντιμετώπιση είναι αρκετά δύσκολη αφού δεν επιτρέπεται σε ορισμένες περιόδους της εγκυμοσύνης τα αντιβιοτικά και τα δυνατά παυσίπονα .
-  Να μην ξεχνάμε την τερηδόνα καθώς και άλλες καταστάσεις που μπορεί να επιδεινωθούν την περίοδο αυτή που η προσοχή σας είναι αλλού.